Ekonomika

Ekologičtí Oskaři

Vítězem letošního ročníku soutěže E.ON Energy Globe Award ČR se stal projekt na snížení energetické náročnosti Hotelu-vinařství Galant v Mikulově. Autor projektu prokázal, že ani skleníkové plyny nemusejí být vždy odpadem, zatěžujícím životní prostředí. Dají se využít k výrobě vína i ve wellness programu. „Šetření a úspora energií je má záliba již od dětství. Vážím si tohoto ocenění a věřím, že inspiruji mnoho dalších,“ řekl majitel hotelu Jiří Marian.

Původní kotelnu v hotelovém komplexu nahradily tři kogenerační jednotky a šest tepelných čerpadel, které energetickou kapacitu vhodně přeměňují na chlad či teplo podle aktuální potřeby vinařství 

i hotelu. Přebytky tepla, které vznikají při kvašení vína, se využívají k ohřevu teplé vody, při výrobě chladu se přebytky použijí pro chladicí a mrazicí boxy. Také energie odpadní vody z hotelového
a wellness provozu je tepelnými čerpadly odebrána a znovu použita. Při kvašení vína vzniká skleníkový plyn CO2, který ale v tomto případě není vypouštěn do ovzduší, ale znovu se použije při dalších procesech vinné výroby a pro potřeby uhličité koupele ve wellness programu.